вторник, 13 февруари 2018 г.

Погача

Днес ще споделя с вас една рецепта за погача, която открих в интернет. Рецептата е много сполучлива, а и както може да видите от снимките, погачата става доста голяма (13-14 см. на височина и 33 см. ширина). Би била чудесен подарък за всеки празник - Нова година или кръщене. А ако искате да впечатлите гостите си с домакинските си способности - това е вашата погача. Направих я за рождения ден на моята майка и всички много я харесаха.


Продукти:
  • 1 кг. брашно и 200-300 гр. допълнително брашно за замесването
  • 5 яйца (4 се слагат в брашното, а 1 е за намазване на вече втасалата погача)
  • 4 пълни супени лъжици кисело мляко
  • 3 супени лъжици олио или масло 
  • 2 супени лъжици захар,
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 опаковка мая  и 1 чаена лъжица отгоре мая, разтворена в топло мляко
  • топла вода за замесването - някъде около 500 мл., слага се постепенно
Начин на приготвяне:

Първо в малко топло мляко разтворете маята докато шупне.
В купа се разбиват заедно яйцата, киселото мляко и олиото.
В по-голяма тава се слага брашното, в него се добавят захарта и солта. Разбърква се.
Прави се кладенче в брашното и в него се изсипва сместа с разбитите яйца и сместа с маята. Добавя се и гореща вода, която трябва да затопли сместа. Водата
прибавяте на порции, за да не разредите много тестото.
Тестото се замесва с "въртене" и когато започне да се отделя от купата започвате да "удряте" тестото с двете ръце - около 50 пъти. Отново замесете тестото. След това отново "удряте" тестото - пак 50 пъти. Всичко това много добре е показано във видеото.
Замесва се тестото и се оставя в голяма тенджера да втаса. Тенджерата с тестото се поставя върху съд с вряла вода. Това помага за по-бързото втасване.
След като тестото втаса се разделя на 4 парчета, всяко от които се разточва на кора с диаметър 23-25 см. Корите с поставят една върху друга като се маже с олио между тях. Върху най-горната кора не се слага мазнина, за да може да се точи с точилка. Разточвате голяма кора около 35-40 см. Тази кора разделяте на 16 парчета. Всяко парче се навива като кроасан и се поставя в голяма намазана с мазнина тава. Така всички 16 "кроасана" се подреждат в тавата за печене. След това тавата се слага върху тенджера с гореща вода и следва второто втасване. След като втаса (изпълни тавата) се намазва с яйце и се поръсва със сусам.
Включете фурната на 200 градуса и след като погачата се зачерви намалете фурната  на 150 градуса. Така се пече около час.
Питката става много вкусна, с дебела хрупкава коричка :-)
Да ви е сладко!
А ето и видеото:


Бабата е чудесна. Да е жива и здрава!

Няма коментари:

Публикуване на коментар